Plato


Volgens Plato is het de taak van de rede om, gesteund door discipline en plichtsgevoel, onze lusten te beheersen.

 

Belangrijke werken waarin Plato deze gedachte bespreekt zijn de Phaedrus en De Staat. Het laatsgenoemde werk is onder meer als De ideale staat in Nederlandse vertaling verkrijgbaar.

Stoppen met roken …

Stoppen met roken, het is niet zo makkelijk als het lijkt. Uitleggen wat er precies aan de hand is als je besluit om te stoppen met roken of daar juist niet in slaagt is misschien nog wel moeilijker. Op de website van Existential Comics doen ze een poging … (Met dank aan Lobke Kriele, docente filosofie op het Theresialyceum in Tilburg.)

Studiemiddag VO-docenten op UvT

Op maandag 7 november is er op de Universiteit van Tilburg een studiemiddag voor docenten filosofie over vrije wil als bewuste aansturing (hoofdstuk 4 van ‘Vrije wil’). De middag begint om 14.30 en eindigt om 17.30 uur. Sprekers: David Janssens en Tjeerd van de Laar. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, maar graag wel even aanmelden via deze webpagina.

Hier vind je de presentatie van David Janssens over vrije wil bij Augustinus.

Een handig apparaat

“Iedereen heeft een lichaam, en dat lichaam maakt dingen mogelijk – of juist niet. Hoe verhoudt verhoudt vrijheid zich tot de ‘kerker’ (volgens Plato) waarin de mens zit opgesloten?” (De Volkskrant, 27 maart 2010)

Plato op het web

  • Lemma over Plato in de Stanford Encyclopedia of Philosophy.
  • Three Minute Philosophy filmpje over Plato: