Immanuel Kant


Het is redelijk om aan te nemen dat mensen de ultieme oorzaak van hun handelingen zijn.

8 Bit Philosophy over Kant, computers en vrije wil

(Met dank aan Lobke Kriele, docente filosofie op het Theresialyceum in Tilburg.)

Kiezen

Op wetenschap24.nl is een aflevering van Labyrint te zien: Kiezen is wetenschap. Hierin vertellen onderzoekers zoals Victor Lamme hoe ze kunnen voorspellen welke politicus het goed gaat doen in de verkiezingen. Mensen kiezen volgens Lamme helemaal niet op inhoud, maar baseren hun keuze op hun gevoel of op hoe betrouwbaar het gezicht van een politicus er uit ziet. Daarnaast gaat Ap Dijksterhuis in op belang van onbewuste informatieverwerking bij het nemen van beslissingen. (Met dank aan Simone Kamman, docent filosofie in Almere.)

Had Breivik zijn bewusztijn opzij kunnen zetten?

“Op 22 juli 2011 stapt een zwaar bewapende man in een boot die hem naar een eiland zal brengen. Hij is van plan zo veel mogelijk kinderen te doden die daar op een zomerkamp verblijven. Hij slaagt in die opzet, want als hij wordt aangehouden heeft hij 77 van de aanwezige kinderen gedood. Tegenover politie en justitie verklaart hij bewust te hebben gehandeld en een goed doel te hebben nagestreefd en bereikt: de socialistische partij beroven van toekomstige leiders.” (De Volkskrant, 31 maart 2014)

Kwantummechanica

In hoofdstuk 2 van ons boek besteden we kort aandacht aan de kwantummechanica, omdat er filosofen zijn (bijvoorbeeld Robert Kane) die in deze natuurkundige theorie ruimte zien voor het bestaan van vrije wil. Er is natuurlijk veel meer te zeggen over deze filosofische opvatting dan wij doen, maar het blijft lastig die kwantummechanica. Gelukkig snappen de natuurkundigen er zelf ook niet veel van, zoals Lieven Scheire ons in het onderstaande filmpje uitlegt. Even door de eerste 30 seconden heen bijten en daarna wordt het leuk … (met dank aan mevrouw Kriele-van den Akker, docente filosofie aan het Theresialyceum in Tilburg).

 

Kant op het web

  • Lemma over Kant in de Stanford Encyclopedia
  • Three Minute Philosophy filmpje over Kant: