David Hume


Noodzakelijkheid is een voorwaarde om zinvol te kunnen praten over vrije wil.

Kan een varkentje iets willen?

Om een vrije wil te hebben, moet je natuurlijk ook een wil hebben. Ik wil allerlei dingen, maar mijn stofzuiger volgens mij niet. Een stofzuiger heeft dus geen wil. Maar kan een varkentje (zelf) iets willen of reageert die alleen maar op ‘prikkels’? Filosoof Bas Haring vraag het zich ook af. En ik ook, want zo makkelijk is deze vraag eigenlijk helemaal niet te beantwoorden. Als je hem zou stellen aan andere filosofen zoals bijvoorbeeld Frankfurt, Sartre, Descartes en Hume zul je dan ook heel verschillende antwoorden krijgen.

Ik en mijn zelf

Descartes zei het al: “Als ik nergens meer zeker van kan zijn, dan kan ik in ieder geval nog terugvallen op mijzelf.” Maar is dat zelf wel zo vanzelfsprekend? Wat is het zelf? En wáár is het zelf? In deze aflevering van Dus ik ben reist filosofe Stine Jensen naar de Verenigde Staten om daar een antwoord op te vinden.

Stoppen met roken …

Stoppen met roken, het is niet zo makkelijk als het lijkt. Uitleggen wat er precies aan de hand is als je besluit om te stoppen met roken of daar juist niet in slaagt is misschien nog wel moeilijker. Op de website van Existential Comics doen ze een poging … (Met dank aan Lobke Kriele, docente filosofie op het Theresialyceum in Tilburg.)

PPT Mill over zelfverwerkelijking

Een powerpointpresentatie over zelfverwerkelijking bij Mill en een vergelijking tussen de posities van Mill en Hume.

Sleutels over Hume

Afgelopen week wees Arthur Franssen (docent filosofie op het Sint-Maartenscollege in Maastricht) ons op deze handige tekst van Jan Sleutels over David Hume. In de tekst worden Humes opvattingen over inductie, causaliteit, noodzakelijkheid en vrije wil in onderlinge samenhang besproken.

Niemand is toerekeningsvatbaar

Volgens Nederlands hoogleraar cognitieve neurowetenschap Peter Hagoort is niemand toerekeningsvatbaar … (De Volkskrant, 23 oktober 2004)

Hume op het web