Charles Taylor

We kunnen niet zomaar kiezen wat belangrijk voor ons is, maar in plaats daarvan vormen onze waarden zich terwijl we onszelf interpreteren.

Ik en mijn zelf

Descartes zei het al: “Als ik nergens meer zeker van kan zijn, dan kan ik in ieder geval nog terugvallen op mijzelf.” Maar is dat zelf wel zo vanzelfsprekend? Wat is het zelf? En wáár is het zelf? In deze aflevering van Dus ik ben reist filosofe Stine Jensen naar de Verenigde Staten om daar een antwoord op te vinden.

In de cel wordt de dader een ander mens

Is gevangenisstraf een handige vorm van straffen? Onderzoek onder gedetineerde moordenaars in de VS van Marieke Liem lijkt uit te wijzen dat daders in de gevangenis ‘andere mensen’ worden. Kunnen mensen echt veranderen en is langdurige opsluiting de beste manier om dat te bewerkstelligen? En als een moordenaar na zes van de tien hem opgelegde jaren gevangenis werkelijk is veranderd, kunnen we hem dan beter vrijlaten? Lees meer …

Prison_cell_block

 

 

 

 

 

 

This image was originally posted to Flickr by Bob Jagendorf at http://flickr.com/photos/20801313@N00/5685335098NRC_20131207_1_050_article2

Studiemiddag VO-docenten op UvT

Op maandag 7 november is er op de Universiteit van Tilburg een studiemiddag voor docenten filosofie over vrije wil als bewuste aansturing (hoofdstuk 4 van ‘Vrije wil’). De middag begint om 14.30 en eindigt om 17.30 uur. Sprekers: David Janssens en Tjeerd van de Laar. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, maar graag wel even aanmelden via deze webpagina.

Hier vind je de presentatie van David Janssens over vrije wil bij Augustinus.

Disney en het denken van kinderen

We hebben ze allemaal gezien (vaak zelfs vele malen) ‘The Lion King’, ‘Bambi’, ‘Aladdin’, kortom de 1001 en sprookjes en verhalen verfilmd door Disney . Onschuldig vermaak zou je denken, maar hoeveel invloed hebben de films van Disney eigenlijk op ons denken? Dit korte filmpje (10 minuten) suggereert dat Disney met haar producten bijdraagt aan het in stand houden van (verouderde) stereotype verschillen tussen man en vrouw. Dat in ieder geval sommige heel jonge kinderen al heel goed weten wat ze van mannen en vrouwen mogen verwachten (en wat niet) kun je zien in deze grappige opname.

Een leven zonder bindingen

“Mijn vrijheid staat me in de weg, zei een vriend. Hij bedoelde daarmee: ik kan zoveel doen, en toch moet ik kiezen. Maar betekent niet iedere keuze een inperking van mijn vrijheid?” (De Volkskrant, 27 maart 2010)

Taylor op het web