Agenda

Gregg Caruso 2 oktober in Gent

Vrije wilscepticisme is een filosofie die het bestaan van vrije wil en morele schuld ontkent, maar tegelijk gelooft dat ons recht of onze samenleving die noties ook niet nodig heeft. Meer zelfs, zonder vergelding kan onze maatschappij potentieel beter functioneren. Omdat wetenschap er steeds meer rekening mee houdt dat er in ons brein inderdaad geen plaats is voor een vrije wil, bezinnen we ons best over de gevolgen van een mensbeeld zonder vrije wil. Is straffen nog wel mogelijk? En zo, ja welke straffen zijn te verkiezen? Welke aanpassingen vergt dit van ons huidig strafrecht?

De New Yorkse filosoof Gregg Caruso heeft er grondig over nagedacht en biedt uitdagende antwoorden op deze vragen. Hij is verbonden aan SUNY, editor van ‘Exploring the Illusion of Free Will and Moral Responsibility’ met bijdragen van gelijkgestemde experts over dit thema en initiatiefnemer van het netwerk ‘Justice without retribution’. Klik hier voor meer info en inschrijving.

Centraal examen filosofie VWO 2014

Het centraal examen filosofie voor het VWO in 2014 is op donderdag 15 mei van 9.00 tot 12.00 uur. Allemaal veel succes met de voorbereiding!

Landelijke examenbespreking 2013 (voor docenten)

De landelijke examenbespreking voor filosofie op het VWO vindt plaats op maandag 27 mei van 17.45 tot 19.45 uur in vergadercentrum Vredenburg 19 in Utrecht.

Centraal examen filosofie VWO 2013

Het centraal examen filosofie voor het VWO in 2013 is op woensdag 22 mei van 9.00 tot 12.00 uur. Allemaal veel succes met de voorbereiding!

Scholierensymposium Tilburg University 2013

Jaarlijks organiseert het departement Filosofie van Tilburg University een scholierensymposium voor alle vwo-eindexamenleerlingen Filosofie. Dit jaar vindt het symposium met het thema “De Vrije Wil” plaats op dinsdag 29 januari 2013 van 10.00 tot 16.00 uur. Het programma bestaat uit een lezing over vrije wil door dr. Daan Evers en dr. Tjeerd van de Laar gevolgd door een debatwedstrijd. Inschrijven kan via deze website.

Landelijke examenbespreking 2012 (voor docenten)

De landelijke examenbespreking voor filosofie op het VWO vindt plaats op donderdag 31 mei van 17.45 tot 19.45 uur in vergadercentrum Vredenburg 19 in Utrecht.

Centraal examen filosofie VWO 2012

Het centraal examen filosofie voor het VWO in 2012 is op dinsdag 29 mei van 9.00 tot 12.00 uur. Allemaal veel succes met de laatste loodjes!

Studiedag Vrije wil op 16 februari 2012 (ICLON)

Op 16 februari 2012 organiseert het ICLON een studiedag filosofie over Vrije wil, het vwo-examenthema voor de jaren 2012-2015.  Voor meer informatie en aanmelding ga naar deze website.

Time and the Observer (voor docenten)

In 1992 publiceerden de Daniel Dennett en Michael Kinsbourne het artikel ‘Time and the Observer’ waarin ze een aantal in hun ogen verouderde, maar aanhoudende cartesiaanse misvattingen over bewustzijn te lijf gaan die wellicht ook een rol spelen in het beroemde experiment van Libet dat we bespreken in hoofdstuk 4 van ons boek. Leuk om te lezen als achtergrond, zeker voor aanwezigen bij de UvT studiemiddag over vrije wil als bewuste aansturing op 7 november 2011.

Studiemiddag VO-docenten op UvT

Op maandag 7 november is er op de Universiteit van Tilburg een studiemiddag voor docenten filosofie over vrije wil als bewuste aansturing (hoofdstuk 4 van ‘Vrije wil’). De middag begint om 14.30 en eindigt om 17.30 uur. Sprekers: David Janssens en Tjeerd van de Laar. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, maar graag wel even aanmelden via deze webpagina.

Hier vind je de presentatie van David Janssens over vrije wil bij Augustinus.